Efficiënt en doelgericht te werk onder de Corona omstandigheden

Efficiënt en doelgericht te werk onder de Corona omstandigheden

Iedereen heeft de afgelopen maanden moeten leven met de realiteit van de nieuwe omstandigheden. In eerste instantie leek het tijdelijk, maar nu corona nog steeds onder ons is, wordt het tijd om te leren leven met het virus in ons midden. Tegelijkertijd wil u als werkgever optimale efficiëntie op de werkvloer. Echter, als werknemer wil u natuurlijk ook gewoon weer lekker aan het werk en het liefst op het werk. In dit blog leest u over de huidige omstandigheden en wat u kan verwachten hoewel alles zeer onzeker is. Ook krijgt u wat tips voor het werken in uw eigen huis.

De huidige Corona omstandigheden en regels

In de komende alinea’s leert u over de huidige omstandigheden van de Corona situatie. Het nieuws verandert natuurlijk erg snel (dit blogbericht dateert van 25 september 2020), maar daarom geven wij ook aan wat u kan verwachten. Het belangrijkste is dat u het nieuws goed bijhoudt. Dit kunt u doen door de persconferenties te volgen of door contact te zoeken met de nodige overheidsinstellingen. Kijkt u daarbij goed voor welke sector u waar moet zijn. Op info-coronavirus.be kan u een samenvatting van de huidige maatregelen vinden.

Langzaam weer naar het werk, maar thuiswerken blijft aanbevolen

U ziet dat steeds meer mensen weer werken op kantoor. De NMBS en De Lijn zijn ook het gebruik van trein en bus weer aan het promoten. Dit betekent dat als u uw werknemers ook weer op kantoor wil uitnodigen, u het kantoor klaar moet maken volgens de protocollen van corona op de werkvloer. Met een aantal eenvoudige handelingen maakt u uw kantoor klaar voor een terugkomst van uw werknemers. Echter, wees er wel op voorbereid dat de situatie in België wellicht verder zal verslechteren in het najaar. Daarom is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan het thuiswerken, wat wij verder in dit artikel zullen doen.

Basisregels op kantoor

Er zijn een aantal hele simpele basisregels die u op kantoor moet doorvoeren om de werkvloer veilig te maken. Zo is het van belang dat al uw werknemers ten alle tijden 1,5 meter afstand van elkaar bewaren. Dat betekent dat de werkplekken ook 1,5 meter afstand van elkaar moeten hebben. Daarnaast moeten de werknemers altijd hun handen wassen als ze van buiten komen of naar de wc zijn geweest. Het liefst doen ze dit meerdere malen per dag en tussendoor ook met handgel. Tot slot moeten werknemers er altijd op gewezen worden dat ze in hun elleboog moeten niezen.

De lunch vereist aandacht

Wat is er gezelliger en belangrijker voor een bedrijf dan een goede dagelijkse bedrijfslunch? Hieraan zitten twee problemen nu we met de corona realiteit moeten leven. Allereerst moet al het eten netjes zijn bereid volgens de geldende richtlijnen. Het is verstandig om uw cateraar hiernaar te vragen. Daarbij wilt u de lunch natuurlijk gezellig houden, maar u wil niet dat te veel mensen op hetzelfde moment bij elkaar in de buurt komen. Daarom is het slim om de lunch in sessies te houden. Zo verdeelt u het aantal mensen over de middag heen en houdt u het overzichtelijk en veilig.

Te veel mensen op kantoor

U wil natuurlijk niet te veel mensen op kantoor hebben en daarom is het belangrijk om te weten hoeveel mensen plannen te komen. U kunt met een simpele inschrijfmethode op het internet aan uw werknemers vragen of ze komen. Zo weet u precies hoeveel mensen komen. Ook kan u natuurlijk de verschillende teams over de dagen verspreiden. Zorg er in ieder geval voor dat er niet te veel mensen komen zodat de basisregels ten allen tijde nageleefd kunnen worden.

Een werknemer is ziek, wat nu?

Het allerbelangrijkste waar u natuurlijk over na moet denken is wat er gebeurt als er een werknemer ziek is. U moet uw werknemers op het hart drukken dat zij bij klachten van henzelf of familieleden, thuis blijven en zich laten testen. Als een werknemer op het werk zich niet goed voelt, moet hij meteen naar huis. Als het goed is hebben uw werknemers afstand gehouden, dus kunnen zij gewoon doorwerken. Pas na de verplichte quarantaine kan de werknemer weer naar het werk komen.

Wat kan u als werknemer verwachten?

Als werknemer kan u vooral duidelijkheid van uw werkgever verwachten. De werkgever moet de regels zoals deze hierboven benoemd zijn goed uitvoeren en duidelijke informatie geven. Daarbij moet hij de ruimte aan de werknemer geven om thuis te blijven als er klachten optreden. Er moet geen druk zijn vanuit de werkgever om alsnog naar het werk te komen. Hiermee vormt de zieke werknemer een bedreiging voor de andere werknemers en de bedrijfsvoering in het geheel.

Hoe werk ik efficiënt thuis?

Het kan zomaar gebeuren dat iedereen weer thuis zal moeten gaan werken als de tweede golf toeslaat. Het is daarom nu al goed om u als werknemer goed voor te bereiden voor zo’n tweede golf. Ook als werkgever moet u uw werknemers alvast voorbereiden, maar waaruit bestaat die voorbereiding?

Een goede werkplek thuis

Allereerst is het belangrijk dat u thuis een fijne en rustige werkplek heeft. Als u andere mensen rondom u heeft en u heeft geen aparte ruimte, dan kunt u bijvoorbeeld een goede koptelefoon regelen. Vraag uw werkgever om hiermee te helpen. Ook moet u een goede bureaustoel en een degelijke bureautafel hebben zodat u comfortabel kunt werken. Tot slot moet de computer en de internetverbinding goed genoeg zijn om effectief en efficiënt te kunnen werken. Het is belangrijk dat deze zaken nu al geregeld worden voordat u weer verplicht thuis moet werken. Het is geen weggegooide investering, want situaties als deze zullen naar alle waarschijnlijkheid vaker voorkomen in de komende jaren. Regel het daarom in een keer helemaal goed.

Een goed ritme overdag

Als u naar kantoor gaat heeft u altijd een goed ritme, maar dit is niet altijd het geval wanneer u thuis werkt. Daarom is het van belang om uzelf te dwingen een goed ritme aan te leren. Sta vroeg op en maak een goed ontbijt. Trek gewoon de kleding aan waarin u naar uw werk zou gaan. Zorg ervoor dat u meerdere malen per dag naar buiten gaat en een rondje loopt. Deze tips zullen ervoor zorgen dat u efficiënt werkt, zelfs als dat thuis moet.

Overleg en duidelijkheid zijn key

Het allerbelangrijkste is dat u als werkgever én als werknemer goed communiceert met elkaar. Corona op de werkvloer vereist dit. Overleg dus goed wat u van elkaar verwacht als iedereen weer werkt op kantoor of als u thuis moet werken. Als de communicatie goed gaat, dan voelt iedereen zich veilig en dan kan iedereen gericht en efficiënt werken.

Heb je vragen over werken in een tijd van corona? Neem dan zeker contact met op met NEA Jobs.