Sollicitatietips en waar je op moet letten

Sollicitatietips en waar je op moet letten

Werkgevers ontvangen talloze sollicitatieformulieren om door te spitten. om te laten zien dat je perfect bent voor de functie en om een ​​sollicitatiegesprek te krijgen, moet je persoonlijkheid en zelfvertrouwen tonen. Terwijl je voor sommige banen wordt gevraagd om alleen een cv en een sollicitatiebrief te sturen, moet je voor veel afgestudeerde functies een sollicitatieformulier invullen. Tegenwoordig moet je meestal een online sollicitatieformulier invullen. Wij geven je enkele sollicitatietips.

Een goede voorbereiding

Als je een baan vindt waarop je wilt solliciteren, begin dan niet direct met het invullen van het formulier. Neem eerst de tijd om je goed voor te bereiden! Dit zal de taak veel makkelijker maken.

Verzamel daarom eerst alle benodigde informatie voor de sollicitatie, inclusief jouw details over je prestaties, verleden op de arbeidsmarkt en contactgegevens van je referenties. Je zal een goede eerste indruk maken als je onderzoek doet naar het bedrijf. Onderzoek daarom de belangen van het bedrijf waarvoor je gaat solliciteren, de sector waarin het bedrijf actief is en wie de belangrijkste concurrenten van het bedrijf zijn. Ga op zoek in de sociale mediakanalen van het bedrijf voor meer informatie.

Bestudeer de omschrijving van de vacature zodat je goed kunt verwijzen naar de gewenste vaardigheden waarnaar de werkgever op zoek is.

Lees ten slotte alle instructies nog eens door om er zeker van te zijn dat je de juiste informatie op het formulier invult en zodat je goed weet wanneer de deadline is.

Sollicitatietips voor je sollicitatieformulier

Een goed ingevuld sollicitatie- of aanmeldingsformulier zorgt ervoor dat de werkgever je wilt ontmoeten voor een sollicitatiegesprek. Hieronder geven we enkele onderdelen van een aanvraagformulier met enkele sollicitatietips over hoe je deze onderdelen kunt invullen:

 • Persoonlijke informatie – geef basisgegevens op, zoals jouw e-mailadres en volledige naam.
 • Opleidingsachtergrond – geef informatie over je opleiding, zoals de scholen waar je hebt gestudeerd en/of de kwalificaties die je hebt behaald.
 • Werkervaring – maak een lijst van je arbeidsverleden en beschrijf je belangrijkste verantwoordelijkheden in iedere functie, waarbij je de nadruk legt op de verantwoordelijkheden en taken die verband houden met de baan waarnaar je solliciteert.
 • Competentiegerichte vragen – geef voorbeelden van momenten waarop je jouw vaardigheden hebt ingezet. Wees duidelijk en verspil geen ruimte door te schrijven over irrelevante vaardigheden voor deze functie.
 • Persoonlijke verklaring – schrijf een goed gestructureerd en beargumenteerde zaak waarin je aantoont dat je de juiste persoon bent voor de functie, en verwijs hierbij naar de persoonsspecificatie in de vacature.

Schroom niet om jezelf te verkopen! Toon je passie voor dit bedrijf en voor de functie.

Bedenk bij het schrijven van je antwoorden welke vaardigheden en taken werkgevers willen horen en hoe je op de beste manier kunt aantonen dat jij de perfecte kandidaat bent voor de functie.

Bij de meeste aanvraagformulieren moet je ook gegevens verstrekken van enkele personen die als referenties kunnen dienen. Meestal wordt gevraagd om ook een cv en motivatiebrief bij te voegen.

Lieg niet op uw sollicitatieformulier. Dit is niet alleen oneerlijk, maar er kunnen ook nare gevolgen zijn. Het wijzigen van uw cijfers of classificaties wordt bijvoorbeeld als fraude beschouwd.

Stijltips

Een van de belangrijkste sollicitatietips die we kunnen geven is je schrijfstijl te verfijnen. Werkgevers zoeken naar zelfverzekerde sollicitanten om hen te kunnen overtuigen van hun vaardigheden en capaciteiten. Toon je geschiktheid door korte en positieve antwoorden te geven.

Vergeet dit niet:

 • Gebruik sterke werkwoorden zoals ‘bereikt’, ‘geleverd’ en ‘geïnspireerd’.
 • Kies beschrijvende woorden zoals ‘effectief’, ‘consistent’ en ‘vastberaden’.
 • Concentreer je op het beantwoorden van de vragen.
 • Selecteer de juiste voorbeelden van je prestaties uit eerdere werkervaringen.
 • Zorg ervoor dat de spelling en grammatica correct zijn.
 • Vraag iemand, zoals een loopbaanadviseur, vriend of ouder, om je sollicitatieformulier door te lezen. Een extra blik helpt altijd om onjuistheden op te sporen die je zelf niet hebt gezien.

Let op met persoonlijke informatie

Het is niet verplicht om alle details over jouw leeftijd, geslacht, etniciteit, religie of geaardheid op een sollicitatieformulier te vermelden. Je mag er ook niet om worden gevraagd. Geef alleen die informatie waarvan je weet dat deze je sollicitatie ondersteunt. Het kan wel zijn dat je wordt gevraagd om toch deze gegevens te verstrekken op een vertrouwelijk formulier ter ondersteuning van gelijkheid en diversiteit in de onderneming. Deze informatie is dan enkel zichtbaar door één of enkele personen in de onderneming. Je bent echter nog steeds niet verplicht om deze informatie te vermelden. Daarnaast mag de informatie (indien je deze wel geeft) niet worden ingezien door anderen.

Online solliciteren

Je vult een sollicitatieformulier meestal online in. Maar het is een goed idee om je sollicitatieformulier offline voor te bereiden in een tekstverwerker. Zo hoef je het sollicitatieformulier niet in één keer in te vullen en af te ronden. Jouw antwoorden kun je vervolgens kopiëren en plakken in het aanvraagformulier op de website. Dit is gemakkelijker dan rechtstreeks in de webbrowser te typen en voorkomt fouten. Je moet je opmaak wel altijd even controleren wanneer je deze kopieert en plakt.

Mocht je het maximum aantal woorden hebben overschreden voor een antwoord, dan kan je eenvoudig enkele zinnen van jouw antwoord verwijderen.

Lees vervolgens je antwoorden nogmaals door voordat je het daadwerkelijk indient bij het bedrijf. Indien je een printer hebt kan het ook helpen om je antwoorden af te drukken en na te lezen. Het is namelijk veel makkelijker om spelling- en grammaticale fouten op papier te vinden, dan wanneer je dit via een scherm doet.

Zorg er ten slotte ook voor dat je alle nodige documenten hebt bijgevoegd. Dit zijn documenten zoals je cv en diploma’s. Klik daarna op verzenden om je sollicitatie te verzenden. Je ontvangt bijna altijd nog een e-mailbevestiging dat je formulier is ontvangen. Daarna is het nog even wachten op een (hopelijk) positief mailtje of telefoontje.

Veelgestelde sollicitatievragen

Mag je op gesprek komen? Denk dan alvast na over de mogelijke vragen die gesteld kunnen worden. Op de VDAB website kan je een lijstje vinden met populaire sollicitatievragen en de manier waarop je deze op de beste manier kan beantwoorden.

Reageren op een afwijzing

Of de afwijzing nu plaatsvindt nog voor je op gesprek mag of pas na een sollicitatiegesprek, het is ontmoedigend en kan van invloed zijn op je zelfvertrouwen, vooral als het een paar keer gebeurt. Het eerste dat je moet onthouden, is dat vele anderen zich in dezelfde positie bevinden.

Je dient contact op te nemen met het bedrijf door hen binnen een week na de afwijzing een e-mail te sturen, hen beleefd te bedanken voor hun tijd en hen te vragen je gegevens te bewaren voor eventuele toekomstige kansen.

Nog een belangrijke sollicitatietip: Vraag zeker ook wat je goed hebt gedaan en waar je sollicitatie tegen viel, want dit kan je helpen om de volgende keer dat je solliciteert het op een andere en betere manier te doen. Als je moeite hebt om de interview fase te bereiken, kun je een actieplan met haalbare minidoelen ontwikkelen, zoals:

 • Verbeter je cv
 • Extra werkervaring opdoen
 • Sociale media gebruiken om naar een baan te zoeken
 • Ontmoet nieuwe mensen (bv. via een jobbeurs)

Hopelijk zijn deze sollicitatietips nuttig voor jou! Wij wensen je heel veel succes in het vinden van je droombaan! Bekijk onze openstaande vacatures, of contacteer ons voor een spontane sollicitatie.